Förra veckan besvarade familjepsykoterapeuten Heikki Kurkiala en fråga från en kvinna som haft ett förhållande med en gift man i över ett år. Kvinnan undrar hur länge hon ska vänta på att mannen ska infria sitt löfte om att lämna sin fru och familj för hennes skull, och om hon alls kan lita på honom.

I podden går Heikki Kurkiala och Jeanette Östman djupare in på vad otrohet egentligen är. Kan ett förhållande som börjar som en otrohetsaffär bli ett stabilt förhållande där parterna litar på varandra? Kan ett förhållande återhämta sig om en part varit otrogen?

"I långa relationer är sannolikheten stor att den ena eller båda blir förtjusta i någon annan vid något tillfälle. Det avgörande är hur vi hanterar den känslan."

Heikki Kurkiala

Heikki har jobbat med par som tvingats förhålla sig till otrohet på något sätt. Han har märkt ett antal faktorer som ökar risken för otrohet. Behovet av bekräftelse är en vanlig orsak till otrohet, exempelvis under de intensiva åren då barnen är små eller i skolåldern.

– I långa relationer är sannolikheten stor att den ena eller båda blir förtjusta i någon annan vid något tillfälle. Det avgörande är hur vi hanterar den känslan, som individer och som par.

Enligt Heikki är det bäst att berätta för sin partner om eventuella amorösa känslor för en part utanför relationen, innan någonting mer hinner hända.

– Det kan vara uppslitande men ni har mindre att reda upp då än om någon av er låter det gå så långt som till sexuell otrohet.

Du kan lyssna på podden via vår poddsajt, Apple podcasts och Spotify.